miercuri, 13 noiembrie 2013

Pâinici de casă

Astăzi aș vrea să vă propun ceva ce ador în egală măsură să gătesc și să mănânc. Ceva extrem de simplu, salvator atunci când toate magazinele sunt închise, și ceva a cărui miros mă înnebunește și mă face să retrăiesc cele mai frumoase clipe ale copilăriei: 'Pâinici de casă'.

Ați frământat vreodată? Dacă da, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji. Dacă nu, vă garantez că va fi cea mai amuzantă seară și cu siguranță nu o veți uita prea curând.

Așadar, nimic mai simplu decât să punem toate ingredientele la un loc, într-un bol mare, și putem începe frământarea. (Unele persoane amestecă aluatul cu o lingură de lemn, altele folosesc mănușile chirurgicale, însă eu am învățat de la bunicile mele că nimic nu e mai gustos sau ma sănătos decât ce iese din mâinile mele. Așa că nu ma sfiiesc să 'mă murdăresc' puțin pe mâini.) Aluatul trebuie omogenizat bine - bine, iar când toate ingredientele sunt perfect încorporate, putem să punem treptat câte o lingură, două de ulei, până când coca nu se va mai lipi de mâinile bucătarului. 
Când aveti în față un aluat omogen, care nu se lipește de bol sau de mâini, atunci înseamnă că ați terminat deja și nici nu v-ați dat seama când ați frământat.
Acum nu mai trebuie decât să așteptăm câteva minute, acoperim bolul cu un prosop și lăsăm aluatul să dospească în liniște! Când compoziția și-a dublat volumul înseamnă că totul e gata de 'atac': facem 'mingiuțe' din cocă, le așzăm pe tavă și le băgăm în cuptorul deja încins la 190 grade Celsius. Le scoateți când s-au rumenit suficient ca să fie pe gustul vostru.

Vă doresc o aventură plăcută și poftă mare!

Ingrediente pentru 4 pâinici:

2 căni de făină albă
un praf de sare
un pliculeț de drojdie
o cană cu apă
un ou (dar e opțional, așa că dacă nu aveți în casă nu vă faceți griji)
1 linguriță de zahăr
ulei

P.S. Când le scoateți din cuptor, puteți să le stropiți puțin cu apă și apoi să le înveliți cu un prosop gros, astfel că nu va prinde coaja acea groasă și tare.